Sökformulär

Bostäder på Årstafältet i Stockholm överklagade - igen

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-09-01

Bild: White arkitekter

Nätverket Årstafältet har överklagat den första detaljplanen för bygget på Årstafältet och försenar därmed tusentals bostäder med minst ett år. Och de kommer med stor sannolikhet fortsätta överklaga varje detaljplan som beslutas för Årstafältet, skriver Årsta/Enskede-tidningen.

Nätverket Årstafältets talesperson Birgitta Adolfsson citeras i tidningen:

– Troligen kommer vi att göra det. Vi tar en plan i taget nu och har anlitat en jurist. Vi står fast vid att landskapsparken, som beslutades för sexton år sedan och finns med i gällande detaljplan för fältet, ska anläggas. Den skulle ha stått klar i år.

Årstafältet behövs för rekreation åt Söderortsborna, menar nätverket, särskilt med tanke på de planer från politiskt håll som finns på hög byggtakt de kommande åren.

– Ju mer bebyggelse i våra närområden, desto större behov av gröna områden. Fler ska dela på de grönytor som finns, säger Birgitta Adolfsson vidare till tidningen.

På frågan om överklagandets konsekvenser, försening av tusentals bostäder, är rimliga, svarar Adolfsson:

– Som vi ser det är det staden som orsakar förseningen! Bostäderna skulle aldrig ha planerats på Årstafältet. Om de hade utrett bebyggelse på annan mark hade det inte varit några problem, då hade bygget redan varit igång.

Mäklarsamfundet är mycket kritiska till de generösa möjligheter till överklagande som finns idag.

– Sätter man andelen mark som anvisats som naturområden i relation till andelen mark som anvisats till bostäder är det här överklagandet provocerande. Hela Sverige är dessutom fullt av grönområden, det räcker att ta tåget en timma från stan. Det är orimligt att bo stadsnära och samtidigt vilja ha obegränsad grönska kring knuten, säger Josefine Uppling, analys-och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

– Det finns politisk vilja att ändra på överklagandereglerna. Årsta-fallet gör att det finns anledning att uppmuntra politikerna att skynda på den processen, avslutar Josefine Uppling.

Källor/läs mer:
http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/natverket-vi-kommer-overklaga-allt...

Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef