Sökformulär

Boende i det hyrda beståndet flyttar mest

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-04-21

En lösning på bostadsbristen är ökad rörlighet. Men hur ser rörligheten ut egentligen? Nyligen presenterade Hyresgästföreningen en rapport som bland annat visar att de flesta flyttar inom det hyrda bostadsbeståndet.

Nyligen presenterade Maria Brandén, forskare på Stockholms- och Linköpings universitet, och konsultföretaget Ramböll en rapport där de har undersökt hur rörligheten på den svenska bostadsmarknaden ser ut. Rapporten beställdes av Hyresgästföreningen.

Här följer några resultat från rapporten:
  • Rörligheten är högre för boende inom det hyrda beståndet än inom det ägda, i snitt 13 procentenheter skillnad under åren 1999–2012.
  • Rörligheten är större inom det hyrda beståndet än det ägda för samtliga åldersgrupper i arbetsför ålder.
  • Rörligheten bland boende i det hyrda beståndet är alltid högre än i det ägda oavsett var i landet man bor, inkomst- eller utbildningsnivå.
– Om syftet med ökad rörlighet är att lösa bostadsbristen så är utsikterna för detta väldigt små. Inte minst eftersom bostadsbristen är ett resultat av många andra faktorer, som en svag bostadspolitik sedan 90-talskrisen, hushåll med begränsade möjligheter att efterfråga och en rad olika marknadsmisslyckanden, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet från Hyresgästföreningen här:
http://www.hyresgastforeningen.se/pressmeddelanden/1370398/du-maste-flyt...

Läs rapporten ”Rörligheten på den svenska bostadsmarknaden” här:
http://www.hyresgastforeningen.se/contentassets/5083e124068b40138f0039af...