Sökformulär

Bo i en container

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2015-04-29

Bild: XLNT living

Bild: XLNT living

65 nya studentbostäder byggs just nu i Sundbyberg utanför Stockholm – det är dock inte vilka studentbostäder som helst, utan gamla fraktcontainrar som görs om till mobila, moderna lägenheter. För 5000 kronor i månaden får studenten en 26 kvadratmeter stor bostad där såväl el, värme och internet som hemförsäkring ingår.

Det är byggföretaget XLNT Living som ligger bakom bygget och bakgrunden till det innovativa angreppssättet är den rådande bostadsbristen för studenter i Stockholmsområdet. Projektet har gått att genomföra tack vare att kommunen har utfärdat tillfälliga bygglov, som gör att bostäderna får stå kvar i minst fem och max 15 år. Jonas Nygren är kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, och han är positiv till bostadscontainrarna:
Jonas Nygren är kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg

”Det här är naturligtvis inte lösningen på hela bostadsbristen, men när krisen är så påtaglig som den är gäller det att ha vilja att försöka hjälpa till att lösa problemet här och nu. Vi i storstadsregioner med hög tillväxt måste ibland frångå tanken om att allt vi gör ska vara långsiktigt på hundra år” säger Jonas Nygren i en kommentar.

Läs mer om containrarna som blivit studentbostäder samt se en filmsnutt som visar hur de ser ut invändigt, här:
http://www.expressen.se/leva-och-bo/sovrum/har-far-studenterna-flytta-in...
http://www.sundbybergsnytt.se/fran-container-till-studentbostad-det-span...

Josefine Uppling
Analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet