Sökformulär

Allt fler vill bli fastighetsmäklare


2015-04-29

För ett år sedan fördes diskussioner om neddragningar på antalet platser för fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle. Nu har ansökningarna till landets utbildningar för höstterminen 2015 ökat med 25 procent på ett år.

Med sina 20 år är fastighetsmäklarutbildningen en ung högskoleutbildning och det bedrivs förhållandevis lite forskning, vilket gör att utbildningen har låg akademisk status generellt, förklarar Mats Lövgren lärare på fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle. För ett år sedan, strax innan sommaren, fick Mäklarsamfundet, FMF och flera mäklarföretag höra att utbildningen riskerade neddragningar i antalet platser, från 120 platser till 80-90 platser, med anledning av att fastighetsmäklarbranschen ansågs vara överetablerad. Representanter från hela branschen gick då ihop och lyckades rädda utbildningen från neddragningar.

– Nu är faran över och det känns väldigt bra. Jag vill passa på att återigen tacka för branschens uppbackning, säger Mats Lövgren.

Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet, och Titti Öhrn, Mäklarsamfundets kundombudsman, deltog på hearingen vid Högskolan i Gävle då företrädare från branschen muntligen kunde säga sin mening inför rektor och utredare.

– Det här visar hur starka vi blir när vi agerar gemensamt, säger Ingrid Eiken. Utbildningsfrågan är väldigt viktig för oss och för branschens utveckling. 

Glädjande siffror
Den 15 april var sista ansökningsdagen till högskola och universitet i år. Totalt har det inkommit 9 464 stycken ansökningar till landets fastighetsmäklarutbildningar varav 1 983 av dessa är förstahandssökande, dvs. personer som sökt viss högskoleutbildning som sitt förstahandsval. Motsvarande siffror för höstterminen 2014 var 7 536 respektive 1 525. Antalet ansökningar till fastighetsmäklarutbildningarna har ökat med 25 procent och antalet förstahandssökande ökade med 30 procent. * Totala antalet ansökningar till landets samtliga utbildningar minskade med 1 procent.

– Det är mycket glädjande och dubbelt glädjande för oss på Högskolan i Gävle för ansökningarna ökade med 27 procent. Det känns även oerhört positivt att ett år efter diskussionerna om neddragningarna få argumentera om motsatsen, säger Mats Lövgren.

Uppmärksamhet i media
Mats Lövgren tror att den främsta orsaken till att fler söker till fastighetsmäklarutbildningarna är den mediala uppmärksamheten som fastighetsmäklarbranschen och bostadsmarknaden får.

– Det skrivs väldigt mycket om bostadsmarknaden och om mäklarna, då görs kopplingen att det är en bransch i tillväxt, säger Mats Lövgren.

Utbildningen har flera delkurser bland annat förmedling och juridik samt byggteknik. Mats Lövgren tror att variationen i utbildningen gör den attraktiv och lockar nu fler än tidigare år. Förutsättningarna för att få jobb efter utbildningen är goda och många får jobb redan under utbildningen eller direkt efter, berättar Mats Lövgren.

Caroline Berg
Redaktör

* Ansökningar till Malmö högskola, Luleå tekniska universitet, Högskolan Väst, Karlstads universitet, KTH, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Gävle och Sveriges Lantbruksuniversitet.