Sökformulär

Allt fler amorterar på bolånen

<< Tillbaka till nyhetsbrevet


2016-03-10

Nya siffror från Bankföreningen visar att allt fler väljer att amortera på sina bolån.
– Våra nya siffror visar tydligt att en ny amorteringskultur har etablerats, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg i ett pressmeddelande.


I december amorterade 94 procent av de kunder som tog nya bostadslån i intervallet 70-85 procent, visar Bankföreningens undersökning som presenterades den 8 mars 2016. I genomsnitt amorteras 1,6 procent av det totala lånets storlek per år.

Hos de hushåll som tar lån i intervallet 50-70 procent har amorteringsbenägenheten ökat markant. I september 2015 amorterade 64 procent och i december 2015 hade andelen ökat till 72 procent. För dessa lån ligger amorteringstakten på 1,4 procent per år.

Finansinspektionens förslag på amorteringskrav väntas börja gälla den 1 juni 2016. Förslaget innebär i korthet att bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras ner med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år, medan lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

I Ekot berättade Hans Lindberg att det är viktigt att ett amorteringskrav kommer på plats även fast allt fler amorterar.

– Den här kulturen har ju byggts upp med en förväntningar om en kommande reglering, säger Hans Lindberg till Ekot.

Bankföreningen skriver i sitt pressmeddelande att de hoppas på en viktig förändring för att reglerna ska bli enkla och praktiskt användbara. De menar att det aktuella marknadsvärdet ska kunna användas som grund för beräkning av amorteringskravet. Finansinspektionen har hittills ansett att bostäder enbart får omvärderas vart femte år, något som bland annat medför problem när en låntagare vill byta bank, enligt Bankföreningen. 

Här kan du läsa Bankföreningens pressmeddelande:
http://www.swedishbankers.se/BFDokumentarkiv/Amorteringskulturen%20har%2...

Artikel/inslag från Ekot:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6385628

Caroline Berg
Redaktör