Sökformulär

7 frågor och 7 svar till dig som ska sälja ditt hus

<< Tillbaka till nyhetsbrevet
 

2016-03-10

När du står inför beslutet att sälja din bostad kan frågetecknen lätt hopa sig. När är bästa tiden på året? Ska jag köpa eller sälja först? Och måste bostaden vara i perfekt skick?  Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn ger svar på några av våra vanligaste frågor.

1. När på året är bäst att sälja huset?
– Det beror helt på vad du har för hus. Vet du om att du har en fantastisk trädgård så ska du troligen sälja när den är i full blom. Har du ett hus i fjällen kanske det är som bäst när snön just har lagt sig – eller precis börjat smälta. Ofta är det den årstid då du själv gillar ditt hus som allra mest som också attraherar köpare.

2. Ska jag sälja eller köpa först?
– Det beror på hur stor risk du vill och kan ta. Så länge du köper och säljer i samma marknad är möjligen risken inte så stor, men vill du vara helt på den säkra sidan så är rådet att sälja först. Om inte, ska du åtminstone ha sanktionerat med banken att du har pengar till att betala ett dubbelägande över en tid. Ta in i beräkningen att banken kan säga nej. Bankerna har blivit tuffare.

3. Måste bostaden vara i tipp-topp-skick när jag säljer?
– Jag tycker att man absolut ska lägga ner tid och omsorg på att göra allt det där som aldrig blev gjort: laga det trasiga källarfönstret, byt ut det hängande toaletthandtaget eller slipa upp den slitna bänkskivan. Titta kritiskt på din bostad! Och se till att det är snyggt i trädgården. Det ger ett gott intryck.

Mitt absolut bästa råd är: röj i vind, källare och förråd. Det tyder på ett väl fungerande hem och det ger dig en bra timpeng. Du tjänar ju också dubbelt på detta, dels ser du till att huset ser organiserat ut, dels har du redan gjort halva jobbet med att bestämma vad du vill ha med dig till din nya bostad.

4. Vad tjänar jag på att anlita en mäklare?
– En trygg och smidig affär. Du får en oberoende mellanman som står under en konsumentskyddande lag. Mäklaren ska tillvarata båda parters intressen, ta hänsyn till både dig som säljer och den som köper. En mäklare är expert på ett flertal områden, inte minst det juridiska. Mäklaren kan sin marknad och vet vilka frågor en köpare av just ett sådant hus du har brukar ställa. Bestäm dig för vad du vill ha ut av mäklaren rent praktiskt. Vad är viktigast? Är det viktigt för dig att ditt hem är väl presenterat, med professionella bilder och en genomarbetad objektsbeskrivning? Eller är det viktigast att du köpt den absolut billigaste tjänsten. Har du tänkt igenom vad som är viktigast för dig är sannolikheten att du blir nöjd med ditt val stor. Jämför vad olika mäklare har för tjänster att erbjuda och förhandla.

5. Vad behöver jag göra själv?
– När du ska sälja är det klokt att förbereda dig genom att ta fram all tänkbar dokumentation om fastigheten, såsom t.ex. tomtkarta eller fysiska pantbrev, våtrumsintyg. Ju mer dokumentation, desto tryggare och smidigare blir processen.

Fundera också på om du ska anlita en besiktningsman och om du ska teckna en försäkring mot dolda fel. Och möjligen – om du bestämt dig för att köpa först och sälja sen – ansöka om ett brygglån så du vet att banken står bakom dig i affären. Då är du dessutom handlingskraftig när du hittat rätt och kan slå till snabbt.

6. Hur lång tid tar det – från kontakt med mäklare till sålt hus? 
– Det varierar väldigt mellan olika regioner och orter. I en storstad kan processen gå på bara några dagar, medan på en mindre ort kan det ta väsentligt mycket längre tid. Det beror helt på var och hur du bor. Fråga din lokala mäklare, hen vet! 

7. Om jag tycker de bud jag fått är för låga – kan jag dra mig ur försäljningen?
– Det är alltid du som bestämmer! När du säljer, till vem du säljer och för hur mycket du säljer. Så du kan dra dig ur ett avtal med en mäklare om du kommit på andra tankar, men det kan vara förknippat med en kostnad. Detta ska framgå av avtalet. Mäklaren har säkert haft en del fasta kostnader som de har rätt att fakturera dig om du vill avsluta uppdraget i förväg.