Sökformulär

7 av 10 tror på stigande bostadspriser

2016-09-12

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser ökar för andra månaden i rad, visar SEB:s Boprisindikator. 
– Fler törs tro på bostadsmarknaden när spelreglerna kring det nya regelverket har klarnat, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.


Sju av tio svenskar tror på stigande bostadspriser under det kommande året, enligt SEB:s Boprisindikator, vilket är en ökning med 9 procentenheter från förra månaden. Andelen som tror på fallande priser har sjunkit till 11 procent vilket är en nedgång från förra månadens 14 procent. Boprisindikatorn hamnar därmed på 59, skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

– Förväntningarna svänger nu snabbt från månad till månad vilket återspeglar en osäkerhet på bostadsmarknaden. Införandet av amorteringskravet och rapporter om lugnare prisutveckling sänkte förväntningarna under sommaren. Nu verkar de effekterna ha klingat av och vi har två månader i rad med relativt stora ökningar, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande från SEB.

Amorteringskravets effekt blev kortvarig och konsumenterna vet nu vad de har att förhålla sig till, vilket påverkar förväntningarna, tror Ingrid Eiken på Mäklarsamfundet.

– Jag tolkar det som att många inte tror att marknaden påverkas negativt av amorteringskravet. Det är bra för konsumenter att veta vad man har att förhålla sig till. Det skapar tydlighet och det skapar trygghet, säger Ingrid Eiken till TT.

Läs mer om SEB:s Boprisindikator här: 
http://sebgroup.com/sv/press/pressmeddelanden/2016/seb-hushallens-bopris...

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-12/fler-forvantar-sig-boprisokningar